SAE: OPEC nemá na programu zvyšování těžby ropy

08.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 8. listopadu (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nemá na programu zvyšování produkce ropy. Uvedl to o víkendu ministr energetiky Spojených arabských emirátů Muhammad bin Zajn Hamilí. Kartel bude o těžební politice rozhodovat 22. prosince.

"Právě teď není zvyšování produkce na programu," řekl Hamilí. "Pokud se podíváte na zásoby surové ropy a ropných produktů, jsou velmi vysoké, takže trh je nadměrně zásobován," dodal. Představitelé Venezuely a Íránu již dříve uvedli, že na prosincovém zasedání OPEC není zapotřebí těžbu zvyšovat.

OPEC se loni ve snaze podpořit ceny ropy dohodl na snížení těžby o celkem 4,2 milionu barelů denně, což odpovídá zhruba pěti procentům celosvětové spotřeby ropy. Letos zatím s těženími limity nehýbal.

Cena ropy se minulý měsíc po roce vrátila nad 80 dolarů za barel poté, co se loni v prosinci propadla až na 32,40 dolaru za barel. Stále ale zůstává hluboko pod rekordním maximem 147,27 dolaru, jehož dosáhla loni v červenci.

Hamilí uvedl, že světová ekonomika ještě není z nejhoršího venku, ale upozornil, že cena ropy kolem 80 dolarů naznačuje hospodářské oživení. "Rozhodně tu jsou známky oživení, což se odráží v cenách (ropy)," prohlásil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK