Ihned.cz: ČEZ má převzít 15 pct Dalkie, teplárenské dvojky v ČR

08.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Energetická společnost ČEZ se chystá převzít 15 procent firmy Dalkia, která je dvojkou v českém teplárenství. Uvedl to dnes server ihned.cz s odvoláním na článek, který vyjde v pondělních Hospodářských novinách (HN). Podle zdroje HN je podpis kontraktu na spadnutí, napsal ihned.cz. ČEZ kromě akcií získá kontrolní podíl v teplárně Dalkia v Ústí nad Labem. Dohromady prý utratí kolem devíti miliard korun.

ČEZ by měl podle serveru pomoci Dalkii k tomu, aby ovládla Pražskou teplárenskou. V říjnu HN napsaly, že Dalkia má zájem o převzetí teplárenské společnosti NWR Energy. Ta patří do skupiny New World Resources (NWR) Zdeňka Bakaly. NWR ani Dalkia tehdy obchod nepotvrdily.

Letos v létě ČEZ oznámil, že Od Nového roku od něj budou moci velké firmy odebírat kromě elektřiny také zemní plyn. Firma tehdy uvedla, že chce novou nabídkou oslovit zákazníky, kteří dosud plyn odebírali od dominantního dodavatele RWE či od některé z menších firem, mezi něž patří například Vemex, dcera ruského Gazpromu.

S plynem ČEZ začal obchodovat už před rokem, kdy vstoupil na hlavní evropské burzy. Tehdy však šlo výhradně o obchody finančního charakteru, plyn fyzicky neodebíral. Na větší zapojení plynu sází ČEZ i ve výrobě elektřiny, aby se zbavil závislosti na uhlí. Do výstavby plynových elektráren hodlá investovat desítky miliard, napsal ihned.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK