Americké akcie zahájily týden silným růstem

09.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily týden silným růstem, za kterým jsou podle analytiků částečně závěry víkendové schůzky zástupců skupiny G20 ve Skotsku. Ti uvedli, že je zatím brzy na to, aby vlády začaly odstraňovat podpůrná opatření a ministři také v zásadě přiznali, že americký dolar je stále nadhodnocený. Americká měna silně oslabuje, naopak rostou ceny akcií a zlata.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.167 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval zisk v rozsahu 1,4 procenta. Index S&P 500 byl tou dobou vyšší o 1,5 procenta na 1085 bodech, podobně index Nasdaq Composite zpevnil asi o 1,4 procenta na 2142 bodů.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank G20 se na schůzce ve skotském St. Andrews dohodli, že podporu ekonomiky je zatím třeba zachovat. jinak prý hrozí, že se hospodářské problémy vrátí. Jejich usnesení povzbudilo investory k většímu riskování, protože postoj G20 zvyšuje pravděpodobnost, že oživení globální ekonomiky bude mít hladší průběh.

"Setrvání na svém postoji, které prezentovala skupina G20, trhu prospívá a podporuje jeho zotavení, které by mělo pokračovat," myslí si analytik společnosti Lind-Waldock Dan Faretta.

K růstu trhu ale přispěly i další výsledky hospodaření předních amerických firem. Například akcie General Electric si připsaly zhruba 3,5 procenta a navázaly na silný růst z konce minulého týdne. Akcie reagovaly na zprávu jednoho ze zdrojů, podle něhož se GE a Comcast dohodly na ocenění společného podniku mezi NBC Universal ze skupiny GE a společností Comcast.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK