Japonské akcie díky komoditám stouply

10.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně vzrostly a hlavní tokijský index posílil o 0,6 procenta. O nárůst se zasloužily hlavně akcie obchodních společností, které využily pondělního růstu světových cen komodit. Zisky akciového trhu však později srážel nárůst kurzu jenu vůči dolaru.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 61,74 bodu na 9870,73 bodu a v první části obchodování získával až o 1,3 procenta. Širší index Topix stoupl o 0,2 procenta.

K růstu akciového trhu přispěly i technologické firmy, zejména z oboru výroby čipů jako Advantest, které získávaly díky pondělnímu zpevnění svých amerických protějšků. Rostly i akcie bank, protože japonská vláda naznačila, že možná nebude tak přísně uplatňovat požadavky na bankovní kapitál.

Dolar dnes zůstal slabý, po pondělním jednoprocentním propadu ke koši měn však mírně oživil. Před středečním volnem v USA se objevilo určité vybírání zisků, což euro a jen mírně oslabovalo.

Dolarový index vůči koši šesti měn oživil o 0,1 procenta na 75,110 bodu a vzdálil se od pondělního 15měsíčního minima 74,93 bodu. Jen k dolaru zůstal bez větší změny kolem 90,03 JPY a euro oslabilo o 0,1 procenta na 1,4980 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK