Gartner: Pokles trhu s mobilními telefony se zastavil

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 12. listopadu (ČTK) - Pokles trhu s mobilními telefony se ve třetím čtvrtletí zastavil. Celosvětový prodej mobilů v období od července do září meziročně stoupl o 0,1 procenta na 308,9 milionu kusů díky poptávce na rozvíjejících se trzích, například v Číně. Uvedla to dnes výzkumná společnost Gartner. Dodala, že ve čtvrtém čtvrtletí by měl růst prodeje zrychlit.

V prvním pololetí zaznamenal prodej mobilů pokles, protože spotřebitelé po celém světě omezili výdaje v důsledku globální hospodářské a finanční krize. Podle firmy Gartner by se však měl celoroční prodej pohybovat zhruba na loňské úrovni. Dříve firma počítala s poklesem o čtyři procenta, napsala agentura Reuters.

Na letošním prodeji se však bude podle Gartneru zhruba 150 miliony přístrojů podílet šedý trh, tedy například čínští producenti mobilních telefonů, kteří nemají výrobní licence. V příštím roce čeká Gartner díky šedému trhu nárůst celkového prodeje mobilů o pět až osm procent.

Prodej takzvaných chytrých telefonů ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 12,8 procenta na více než 41 milionů kusů. "Chytré telefony nadále představují nejrychleji rostoucí segment trhu s mobilními zařízeními," uvedla ředitelka výzkumu společnosti Gartner Carolina Milanesiová.

Chytré telefony se nyní na celkovém prodeji mobilních telefonních přístrojů podílejí 14 procenty. Firma Gartner však koncem minulého měsíce předpověděla, že jejich podíl se do roku 2012 vyšplhá na zhruba 37 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK