Iberia a British Airways mají údajně nadosah dohodu o sloučení

12.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Madrid 12. listopadu (ČTK) - Letecká společnost British Airways a španělské aerolinky Iberia jednají o sloučení a podle některých zdrojů mají dohodu nadosah. Obě firmy začaly o spojení jednat už loni v červenci, kdy se v důsledku krize začala snižovat poptávka po letecké dopravě. Španělský list El País na svém webu uvedl, že Iberia už sloučení schválila, firmy to ale oficiálně nepotvrdily.

"British Airways v reakci na poslední spekulace trhu potvrzují, že vedení firem British Airways a Iberia má dnes, 12. listopadu, každé svou schůzku, kde se zvažuje určitá transakce. Žádné rozhodnutí ale nepadlo a v tuto chvíli nelze zaručit, že k nějaké transakci dojde," píše se v krátké tiskové zprávě britských aerolinek.

Sloučený podnik by měl sídlit v Londýně a podle agentury Reuters v něm bude mít 55 procent akcií British Airways. Šéfem sloučeného podniku má být nynější předseda správní rady Iberie Antonio Vázquez.

British Airway je třetí největší leteckou společností v Evropě, po spojení s Iberií by nový podnik měl být podle výše tržeb třetím největším leteckým přepravcem na světě. Akcie obou firem na oznámení reagovaly silným růstem. Iberia vykazovala růst o více než 12 procent, akcie British Airways měly téměř devítiprocentní zisk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK