KBC, majitelka ČSOB, ve čtvrtletí vydělala přes půl miliardy eur

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. listopadu (ČTK) - Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, která v České republice ovládá banku ČSOB, hospodařila v letošním třetím čtvrtletí s čistým ziskem 528 milionů eur (13,5 miliardy Kč) po ztrátě 906 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma. Ve srovnání s letošním druhým čtvrtletím zisk vyskočil o 75 procent.

"Provozní prostředí se během třetího čtvrtletí nadále postupně zlepšovalo a předstihové indikátory ukazují, že jsme již překonali dno ekonomického cyklu," uvedl generální ředitel společnosti Jan Vanhevel.

Belgický list De Tijd tento týden informoval, že KBC hodlá uvést na trh 40 procent akcií české divize ČSOB a maďarské K&H Bank, aby si zajistila schválení státní pomoci Evropskou unií. Tento krok by mohl být podle listu uskutečněn do poloviny příštího roku a vynést přes miliardu eur.

KBC získala od belgické a vlámské vlády celkem sedm miliard eur. Firma začátkem října uvedla, že státní pomoc nechce splatit z navýšení kapitálu, ale ze zisku a prodeje aktiv. Dodala, že hodlá pokračovat v růstu ve střední a východní Evropě.

Firma plánuje na 4. prosince setkání s investory, kde hodlá představit podrobnosti svého nového podnikatelského plánu. KBC je jednou z předních evropských finančních skupin. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a Rusku. Skupina zaměstnává více než 60.000 lidí a má 12 milionů klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK