Americké akcie dopoledne díky maloobchodům zpevňovaly

13.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. listopadu (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování zpevňovaly a zájem byl především o maloobchodní firmy. Některé z nich zveřejnily poměrně příznivé výsledky hospodaření nebo statistiku tržeb za poslední měsíce, což podle analytiků naznačuje, že tržby obchodníků by se mohly před Vánocemi zvyšovat. V silnějším růstu ale trhu bránila zpráva o zhoršení spotřebitelské důvěry.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.270 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,7 procenta. Širší index S&P 500 zpevnil asi o půl procenta na 1093 bodů, podobně index Nasdaq Composite si připsal asi 0,6 procenta na 2162 bodů.

Provozovatel obchodních domů JC Penney uvedl, že ve čtvrtém čtvrtletí by mohl dosáhnout lepších výsledků, než čekají analytici. Čtvrté čtvrtletí bývá pro maloobchodní firmy klíčové, protože jsou v něm vánoční svátky, kdy lidé nejvíce utrácejí. Podobně prodejce oděvů Abercrombie & Fitch zveřejnil výsledky hospodaření, které překonaly očekávání. Firma zároveň uvedla, že má v plánu urychlit expanzi na zahraniční trhy.

Průzkum agentury Reuters a Michiganské univerzity dnes ukázal, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se v listopadu nečekaně zhoršila a je nejslabší za poslední tři měsíce. Index důvěry podle předběžných údajů klesl na 66 bodů, zatímco v říjnu byl na 70,6 bodu. Dolů jej táhly převážně obavy ze ztráty zaměstnání a poklesu příjmů. Analytici čekali, že index poroste a vystoupí na 71 bodů.

"Když máme depresi, jdeme nakupovat," shrnul chování Američanů hlavní analytik společnosti LPL Financial Jeff Kleintop. "Lidé svou nynější finanční situaci zcela jistě vnímají jako mizernou, ale to jim nebrání, aby nevěřili, že příští rok přijde výraznější růst," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK