Irák by se mohl stát členem WTO do konce roku 2011

22.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bagdád 22. listopadu (ČTK) - Irák by se mohl stát členem Světové obchodní organizace (WTO) do konce roku 2011, pokud se bude o členství aktivně snažit. Členství v organizaci by mohlo podpořit obchod a zahraniční investice a pomoci v obnově země. Uvedl to dnes poradce iráckého ministerstva obchodu v otázce WTO a představitel vládní Americké agentury pro mezinárodní rozvoj Larry Morgan.

Irák zahájil jednání o připojení k WTO v roce 2004, zatím však podnikl pouze počáteční kroky k členství. Některá místní ministerstva, jako ministerstvo financí, mají podle Morgana zájem o členství, které by mohlo zvýšit obchod a příjmy z cel. Na druhé straně nevýhodou pro zemi by mohlo být, že jeden z hlavních obchodních partnerů Iráku, Írán, členem WTO není.

Podle Morgana by členství Iráku ve WTO zemi přineslo napojení na dovoz zboží, zavedení standardizace a kontroly kvality zboží a vydláždilo by cestu ke zlepšení současných chaotických a byrokratických praktik. "Umožnilo by to iráckému celnímu úřadu připojit se k modernímu světu," uvedl Morgan a dodal, že v současnosti má země jednu z nejdelších čekacích lhůt pro povolení vývozu a dovozu zboží, což zhoršuje podmínky pro místní podnikatele.

Analytici se ale obávají, že Iráku se příliš nepodaří rozšířit svoji ekonomiku i mimo ropu, která v současnosti tvoří 95 procent státních příjmů. Upozorňují, že rozvoji mnoha projektů brání také rozbujelá byrokracie a politické hašteření, napsala agentura Reuters.

WTO má v současnosti 153 členů, včetně České republiky. Největší ekonomikou, která zatím zůstává mimo organizaci dohlížející nad světovým obchodem, je Rusko. To usiluje o členství již zhruba 15 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK