Po rozšíření mýtného zřejmě zdraží zásobování

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Chystané rozšíření elektronického mýtného i na dodávky o hmotnosti nad 3,5 tuny zřejmě úměrně zdraží část přepravních služeb, například zásobování nebo expresní přepravu. Podražit by rovněž mohla autobusová doprava. Uvedl to dnes mluvčí sdružení Česmad Bohemia Martin Felix.

Mýtné mají dodávky platit od příštího roku, dosud se vztahovalo jen na nákladní auta s hmotností nad 12 tun. Podle jednatele české pobočky servisní organizace pro dopravce DKV Ondřeje Pavlíka se mýtné nově dotkne zhruba 50.000 vozidel.

"Jestliže nově zpoplatněná skupina má ročně zaplatit za mýto zhruba o 200 milionů (korun) víc, než platila za známky, asi se tyto zvýšené náklady někde projeví," uvedl Felix. Podle něj ale není možné říci, že by zvýšené náklady měly inflační dopad jako u kamionů.

Povinnou registraci zatím absolvovala jen malá část dopravců, především ti, kteří mají zkušenosti s placením mýta za větší vozidla. Největší nápor zájmu o registrace dodávek nebo autobusů přijde podle Pavlíka až koncem prosince. U vozidel, která mají roční dálniční známku, potom koncem ledna, kdy vyprší její platnost. "Vozidlo je možno evidovat v předstihu, prostřednictvím vydavatelů některých tankovacích karet v průběhu listopadu 2009 a v síti obslužných míst mýtného systému od prosince 2009," dodal.

Registrovaní dopravci získají za vratnou zálohu 1500 korun palubní jednotku, která bude zajišťovat evidenci průjezdů vozidla mýtnými branami. Pro zajištění registrace a fakturace mýtného se mohou dopravci obrátit na některou ze servisních firem, například DKV nebo CCS.

Za deset měsíců letošního roku mýtné vyneslo 4,65 miliardy korun, což je o 12 procent méně než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK