Vláda podpořila převedení 1,1 miliardy na obsluhu kolejí

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Vláda dnes podpořila plán ministerstva dopravy, podle kterého se o 1,1 miliardy posílí prostředky Správy železniční dopravní cesty na obsluhu dráhy. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to uvedl premiér Jan Fischer. Transakcí se bude zabývat rozpočtový výbor sněmovny. Správě celkem chybí dvě miliardy, zbylých 900 milionů najde organizace ve vlastních zdrojích a získá z úvěru.

Dvoumiliardový propad v příjmech SŽDC způsobilo stejným dílem lednové snížení úhrady za použití kolejí o pětinu a nižší výkony železničních dopravců v důsledku krize. Chybějící peníze může podle návrhu ministerstva dopravy firma získat několikerým převodem peněz mezi kapitolami státního rozpočtu, který bude v důsledku rozpočtově neutrální.

Správa železnic může platit obsluhu dráhy pouze z poplatků, které vybere od železničních dopravců za použití kolejí. Hlavními plátci jsou České dráhy a ČD Cargo. Loni se na "železničním mýtném" vybralo asi šest miliard korun, letos se počítá jen se čtyřmi miliardami.

Ministerstvo financí by podle plánů kolegů z resortu dopravy převedlo 1,1 miliardy z privatizačních výnosů do Státního fondu dopravní infrastruktury, který by sumu následně poslal přes ministerstvo dopravy správě železnic.

SŽDC přitom disponuje sumou ve výši 1,1 miliardy, která je však účelově vázána a nelze ji použít na obsluhu kolejí. Tuto částku správa pošle ministerstvu financí, které tak o nic nepřijde. Zbylých 900 milionů korun se zajistí z úvěru a dalších zdrojů SŽDC.

Peníze nakonec skončí u Českých drah, které pro SŽDC obsluhu zajišťují a náklady správě fakturují. Dráhy poskytují takzvanou živou dopravní cestu, kterou tvoří především výhybkáři, signalisté, výpravčí nebo dispečeři. Celkem má provozní divize drah 10.000 lidí. Do budoucna se počítá s převodem živé dopravní cesty pod SŽDC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK