Koruna v úvodu týdne zpevnila vůči dolaru i euru

23.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 17:00 si koruna vůči dolaru v porovnání s pátečním závěrem polepšila o 19 haléřů na 17,28 Kč/USD. K euru posílila na 25,87 Kč/EUR, v porovnání s pátečním závěrem tak byla o šest haléřů silnější, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna zůstala u mírných ranních zisků. "Nadějný začátek přešel ve stagnaci, a většina pátečních ztrát tak české měně zůstala," uvedl Vlk. Během dne byl hlavním pozitivním faktorem vývoj ve světě, kde akcie i ropa obrátily razantně vzhůru, dodal. Vladimír Pikora z Next Finance poznamenal, že koruně dalo prostor k posílení oslabení dolaru vůči euru.

Ostatní regionální měny se vyvíjely v podobném duchu, když po poměrně značných ztrátách z konce minulého týdne, dnes přidávaly, uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky. Maďarskému forintu podle Pikory pomáhá, že maďarská centrální banka dnes snížila své úrokové sazby o půl procentního bodu na 6,5 procenta.

Dolar si kolem 17:00 pohoršil na 1,4979 USD/EUR. Důvodem oslabení byla podle Pikory slova amerických centrálních bankéřů, kteří naznačili, že americké úrokové sazby ještě dlouho nevzrostou. "Kurz odolal tlaku směrem vzhůru spolu s růstovým úvodem na Wall Street. Proti dolaru rovněž hovoří data z amerického realitního trhu, která značně překonala odhady," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK