HN: Prodej akcií mezi PPF a ArcellorMital je údajně ohrožen

24.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Plánovaný prodej 14 procent akcií ostravské firmy ArcelorMittal Ostrava v hodnotě přibližně sedmi miliard korun mezi investiční skupinou PPF a firmou ArcelorMittal je údajně ohrožen. Podle dnešního vydání Hospodářských novin si na ně dělá nárok podnikatel Petr Nádvorník. Ten tvrdí, že mu byla před lety ukradena firma Petrcíle, které právě akciový podíl ve vlastnictví PPF patřil.

Nádvorník nyní žádá soudy, aby předběžným opatřením přesun akcií zakázaly. Ostravský soud sice jeho návrh na předběžné opatření již jednou zamítl, ale rozhodnutí není definitivní. "Odvolal jsem se, tento pátek o mém odvolání jedná Vrchní soud," uvedl Nádvorník.

Společnost Petrcíle v 90. letech založili šéfové tehdy ještě státní ostravské Nové huti, což je dnešní firma ArcellorMittal Ostrava. Stát jim v manažerských smlouvách přiznal nárok na 14procentní podíl v podniku, ale později je z funkcí odvolal a slíbené akci jim nedal.

Manažeři pak Petrcíli včetně jejich nároku na hutní akcie prodali za pouhé čtyři koruny firmě Českomoravská železárenská. Právě ta patřila podnikateli Petrovi Nádvorníkovi. V roce 2004 ale Nádvorník o Petrcíli přišel a za podíl na machinacích s akciemi firmy Čechofracht strávil sedm let ve vězení. Ještě před nástupem do vězení svěřil akcie Českomoravské železárenské do úschovy právníkům. Ti ale během jeho pobytu ve vězení prosadili jak v Českomoravské železárenské, tak v Petrcíli navyšování základního jmění a díky tomu ovládl obě firmy opavský podnikatel a lobbista Radim Masný.

Později firmu získal finančník Pavel Tykač, který se spojil právě s PPF. V lednu 2008 pak spory se státem definitivně ukončil arbitrážní verdikt, podle něhož musel stát prodat 14procentní podíl v huti Petrcíli za 850 milionů korun. V té chvíli se přihlásila k vlastnictví Petrcíle a nárokům na akcie, které nyní prodává firmě Arcellor Mital, finanční skupina PPF. O zisk se podle HN chce podělit s Tykačem rovným dílem.

Současně s tím několik let Nádvorník vedl soudní spory týkající se ztráty jeho vlivu ve firmě Petrcíle. Dlouho prohrával, ale letos v září předchozí verdikty zpochybnil Nejvyšší soud a celou kauzu vrátil na začátek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK