Student Agency zřejmě podá na Plzeňský kraj stížnost v Bruselu

24.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 24. listopadu (ČTK) - Pokud Plzeňský kraj podepíše do 2. prosince smlouvu s Českými drahami na provozování dopravy, podá Student Agency stížnost k Evropské komisi. Brněnský dopravce, který tak reaguje na zrušené výběrové řízení kraje, zvažuje ještě podání žaloby na české soudy, například za ušlý zisk, a dále podnět k antimonopolnímu úřadu. ČTK to dnes řekl majitel Student Agency Radim Jančura. Kraj už s dopravcem jednat nehodlá a dodatek smlouvy s ČD podepíše do 3. prosince.

"Jednání s Ústeckým, Jihomoravským a Olomouckým krajem nadále běží. Z Plzeňského kraje nikdo nereagoval na žádnou naši žádost ke schůzce," uvedl Jančura. Nabídka železničního dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency byla přitom podle Jančury jednoznačně výhodnější jak pro kraj, tak pro cestující i daňové poplatníky. Kraji by údajně oproti ČD ročně ušetřila na třech tratích zhruba 40 milionů korun.

"Krajské zastupitelstvo včera dodatek ke smlouvě s ČD schválilo. Nemáme důvod s RegioJetem jednat," řekl krajský radní pro dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD). Podle něj nejde o novou smlouvu, ale pouze o dodatek. Kraj má údajně jednoznačné rozbory právníků, že upravenou smlouvu mohl uzavřít.

"Jde zcela jistě o novou smlouvu, protože takzvaný dodatek přímo stanovuje závazky," odmítl argument kraje obchodní šéf RegioJetu Jiří Schmidt. Kraj musí dodatek ke smlouvě podepsat s ČD do 3. prosince, kdy začíná platit nové nařízení Rady Evropy, dodal Bauer. ČD by pak podle upraveného kontraktu provozovaly dopravu v celém Plzeňském kraji minimálně až do roku 2019. Podle Schmidta by ale smlouvu ČD, mohl do dvou tří let zrušit Evropský soudní dvůr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK