Euro.cz: EK zahájila řízení proti společnostem ČEZ a J&T

24.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Evropská komise zahájila řízení proti společnostem ČEZ a J&T, v němž prověřuje jejich chování na českém energetickém trhu. Součástí je i takzvaná razie v kancelářích těchto společností. Uvedl to dnes server Euro.cz.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v tiskové zprávě poté ČTK sdělil, že pracovníci komise zahájili kontrolu v pražském sídle společnosti a sídle společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ.

Podle Kříže komise uvedla jako důvod pro zahájení kontroly informace, že ČEZ se mohl pokusit omezit rozvoj hospodářské soutěže na velkoobchodním trhu s elektřinou. "Odůvodnění zmiňuje, že by ČEZ mohl vytvářet překážky projektům elektráren konkurentů, že by mohl být zapojený do omezování obchodu s hnědým uhlím či že by mohl ovlivňovat ceny na českém velkoobchodním trhu s elektřinou," uvedl Kříž. Doplnil, že společnost je ale přesvědčena o tom, že veškeré její kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se "zákony, pravidly i dobrými mravy".

Podle informací Eura.cz začala komise vyšetřovat ČEZ a J&T na základě stížnosti společnosti Czech Coal.

Skupina Czech Coal již dříve uvedla, že může společný postup J&T a ČEZ prohloubit nerovnováhu na trhu s výrobou elektrické energie a na trhu hnědého uhlí. Na počátku července pak oznámila, že podá podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a evropskému antimonopolnímu úřadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK