Odhady: ECM za tři čtvrtletí zřejmě zvýšila ztrátu na 684 mil. Kč

24.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Ztráta developerské společnosti ECM může za tři čtvrtletí 2009 činit 26,39 milionu eur, tedy asi 684 milionů korun. Za stejné období roku 2008 firma prodělala 21,8 milionu eur (kolem 563 milionů korun). Vyplývá to z dnešního zjištění ČTK mezi analytiky. ECM zveřejní výsledky za prvních devět měsíců letošního roku ve středu. Šéf ECM Milan Janků v říjnu odhadl, že firma vykáže ztrátu i za celý letošní rok.

Tržby developera se podle analytiků mohly od ledna do září 2009 zvýšit na 11,08 milionu eur (kolem 289 milionů korun). Za stejné období roku 2008 ECM utržila 8,4 milionu eur (zhruba 217 milionů korun).

"Pokud se potvrdí naše očekávání, že ceny komerčních nemovitostí by měly dále klesat, pak vidíme jako pravděpodobné, že společnost bude nucena navýšit kapitál či prodat některá aktiva, aby se zabránilo předčasnému splacení dluhopisů," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Patrick Vyroubal. Firma již spolu s výsledky za první pololetí 2009 sdělila, že zvažuje prodej klíčových aktiv do specializovaného realitního fondu, což jí umožní uvolnit významnou část vlastního kapitálu.

Janků založil ECM v roce 1991. Firmu s akciemi na pražské burze v současnosti kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group. Společně se skupinou PPF vytvořil letos Janků realitní PPF ECM Holding, ECM REI do společného podniku ale nezačlenil.

Kromě Česka podniká ECM REI také hlavně v Rusku a Číně. K letošnímu 30. červnu tvořilo portfolio ECM 21 projektů s celkovou plochou 610.000 metrů čtverečních. Mezi největší projekty firmy patří soubor kancelářských budov v Praze na Pankráci.

Akcie ECM se obchodují na burze v Praze. Ze tří realitních firem přítomných na pražském trhu s cennými papíry již zveřejnila výsledky společnost Orco, dílčí čísla už oznámil také stavitel skladů VGP.

Ztráta Orka se od ledna do září 2009 prohloubila na 201,2 milionu eur, tedy asi na 5,2 miliardy korun. Za stejné období loňského roku činila ztráta firmy 29,8 milionu eur (kolem 761 milionů korun). Hrubé výnosy z pronájmů VGP ve třetím čtvrtletí vzrostly meziročně o 66 procent na 5,8 milionu eur (zhruba 150,8 milionu Kč). Údaje o zisku za třetí čtvrtletí VGP nezveřejnila.

Společnosti s akciemi na hlavním burzovním trhu musí podle jeho pravidel zveřejňovat výsledky za každé čtvrtletí. Mnohé firmy stojící mimo burzu často výsledky oficiálně ani na dotaz nesdělují, nebo je zveřejní až se značným zpožděním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK