Americké akcie kvůli HDP a cenám domů oslabovaly

24.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. listopadu (ČTK) - Americké akcie v dopolední části obchodování oslabovaly a na jejich pokles měla vliv především zpráva o slabším růstu americké ekonomiky. Nepříznivě působily také údaje o vývoji cen domů a bytů, které spolu se statistikou o HDP zhoršují výhled na oživení americké ekonomiky. Ztráty hlavních akciových indexů nicméně nebyly dopoledne vysoké.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.410 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,4 procenta. Širší index S&P 500 vykazoval pokles o 0,3 procenta na 1103 bodů, index Nasdaq Composite měl ztrátu přes 0,5 procenta a pohyboval se v blízkosti 2164 bodů.

Dow Jonesův index v pondělí vystoupil na nejvyšší hodnotu za posledních 13 měsíců, na další vývoj ale podle analytiků bude mít vliv hlavně makroekonomika. Zpřesněná statistika o vývoji HDP Spojených států za třetí čtvrtletí ukázala, že největší ekonomika světa rostla tempem 2,8 procenta, nikoli 3,5 procenta, jak ukazovaly předběžné údaje.

"Pokud chceme, aby se ekonomika dala do pohybu, pokud chceme, aby se zotavila a vytvářela pracovní místa, budeme chtít vidět lepší výsledky, než jaké jsme viděli teď," řekl k čerstvé statistice hlavní analytik společnosti Schaeffer's Investment Research Richard Sparks.

Zklamáním byl také vývoj indexů Standard & Poor's/Case-Shiller, které sledují vývoj cen domů a bytů v USA. Oba indexy sice během září vzrostly, ale méně, než se čekalo. Naději tak zatím dává jen zpráva o vývoji spotřebitelské důvěry. Index, který sestavuje organizace Conference Board, za listopad vzrostl na 49,5 bodu z říjnových 48,7 bodu. Výsledek překonal odhady a zlepšení ukázalo i zpřesnění dat za říjen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK