Jihokorejská firma získala úvěr dvě mld. Kč na koupi Škody Power

25.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Jihokorejská společnost Doosan Heavy Industries získala od šesti bank úvěr v celkové výši dvě miliardy korun na koupi tuzemského výrobce turbín Škoda Power. Větší část z celkové kupní ceny 11,5 miliardy korun zajistí sama jihokorejská firma. Doosan o tom dnes informovala ČTK.

"Zájem zdejších bank dodat peníze pro akvizici zdaleka převýšil úvěrové potřeby jihokorejského strojírenského gigantu," uvedl Radek Musil z firmy Wood&Company, která působila při úvěrové transakci jako jeden z hlavních poradců. Na financování transakce se budou podílet Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Raiffeisenbank, UniCreditBank a Všeobecná úverová banka.

Doosan Heavy Industries a Škoda Holding podepsaly smlouvu o koupi Škody Power v září letošního roku. O měsíc později ji povolil antimonopolní úřad. Doosan si od koupě české společnosti slibuje, že zlepší její schopnost konkurovat větším rivalům, americké General Electric nebo francouzské skupině Alstom. Společnost podle agentury Reuters v říjnu odhadovala, že transakce jí do roku 2020 zvýší tržby o 5,3 bilionu wonů (asi 75 miliard Kč).

Firma Doosan je jeden z největších jihokorejských strojírenských podniků. Vyrábí turbíny, generátory a kotle pro energetické podniky. Zajišťuje také dodávky pro všechny typy elektráren včetně jaderných.

Škoda Power patřila skupině Škoda Holding, jejímž stoprocentním vlastníkem je investiční skupina Appian Group. Letos Appian ocenila hodnotu Škoda Power na částku v rozmezí 500 až 600 milionů eur. Podle médií se Appian pokoušel tuto divizi prodat od loňského podzimu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK