S novým jízdním řádem zdraží lanovka na Ještěd o čtvrtinu

25.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 25. listopadu (ČTK) - S novým jízdním řádem zdraží lanovka na Ještěd o čtvrtinu. Namísto současných 60 korun zaplatí běžný cestující od 13. prosince za jednu jízdu 75 korun, zpáteční jízdenka přijde na 120 korun. Levnější cestování budou mít držitelé zákaznické karty Českých drah, které cesta vyjde na 55 a zpáteční jízdenka na 90 korun. Novináře o tom dnes informoval mluvčí ČD Ondřej Kubala. Obyčejné, zákaznické a další jízdenky ČD se zdražovat nebudou, do cen se nepromítne ani zvýšení sazby DPH od Nového roku z devíti na deset procent.

Zdražení lanovky je zřejmě největší změnou, kterou nový jízdní řád v Libereckém kraji přináší. "Nabídka spojů Českých drah zůstane prakticky zachována na současné úrovni, největší změny jsou na Semilsku, kterého se dotknou redukce spojů v Královéhradeckém kraji," řekl ČTK zástupce ČD v Libereckém kraji Jaroslav Jirman. Ubude podle něj spojů na trase Stará Paka - Martinice v Krkonoších - Jilemnice a také do Rokytnice nad Jizerou, méně spojů bude také mezí Starou Pakou a Lomnicí nad Popelkou. Naopak lepší spojení bude do Frýdlantského Výběžku, kde budou odpoledne jezdit vlaky každou půlhodinu.

České dráhy jsou dominantním železničním dopravcem v Libereckém kraji. Letos najezdí na základě zakázky v Libereckém kraji 3,999 milionu kilometrů, za které uhradí kraj prokazatelnou ztrátu 216,38 milionu korun. Zhruba stejnou částkou dotuje kraj veřejnou autobusovou dopravu, jejíž rozsah je ale s téměř 14 miliony naježděnými kilometry 3,5krát větší. "Pro příští rok je podepsána smlouva na zajištění dopravy v rozsahu 3,942 milionu kilometrů," řekl Jirman. Objem přepravy je tak zhruba o 1,4 procenta menší. V sousedním Královéhradeckém kraji ale zrušili 8,5 procenta vlaků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK