Japonské akcie oslabily, dolar klesl na 14leté minimum vůči jenu

26.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes uzavřely na čtyřměsíčním minimu. Dolar se propadl na 14leté minimum vůči japonskému jenu, což zasáhlo exportní podniky. Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei se snížil o 0,6 procenta na 9383,24 bodu.

Silný jen vyvolává u investorů obavy, protože při přepočtu snižuje zisky japonských firem v zahraničí. "Pokud dolar zůstane na současné úrovni příliš dlouho, bude to dost obtížné a bude to mít špatný vliv na firemní zisky," řekl analytik Noricugu Hirakawa z makléřské firmy Okasan Securities.

V exportním sektoru zaznamenal pokles například výrobce elektroniky Canon, jenž si odepsal 2,1 procenta. Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor oslabila o 1,2 procenta poté, co oznámila, že ve Spojených státech opraví čtyři miliony aut kvůli problémům s náhlým zrychlováním.

"Kromě silného jenu existují v Japonsku rovněž obavy ohledně dalšího navyšování kapitálu a rostoucí nejistota ohledně ekonomické politiky vlády," upozornil analytik Kazuhiro Takahaši z firmy Daiwa Securities SMBC.

Americký dolar tlačí dolů očekávání, že úrokové sazby ve Spojených státech ještě po určitou dobu zůstanou na velmi nízké úrovni. Japonský ministr financí Hirohisa Fudžii uvedl, že Japonsko musí v případě "abnormálních" pohybů devizových kurzů podniknout přiměřené kroky. Obchodníci však pochybují, že by japonské úřady v této fázi přikročily k intervenci na trhu, protože dolar klesá i vůči ostatním měnám.

"Je to oslabování dolaru, ne posilování jenu, takže toho japonské úřady pro zastavení tohoto trendu nemohou mnoho udělat," upozornil analytik Koiči Hadži ze společnosti NLI Research Institute. Dodal, že vliv případné intervence by byl pouze krátkodobý.

Dolar se vůči jenu propadl o více než procento na 86,29 JPY, tedy na nejnižší úroveň od roku 1995. Analytici nevylučují, že v blízké době klesne až k 85 JPY. Dolar oslabil rovněž vůči koši šesti předních měn. Euro však vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,5105 USD poté, co se ve středu vyšplhalo až na 15měsíční maximum 1,5145 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK