Stát chce v příštím roce obnovit hledání jaderného úložiště

26.11.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Správa úložišť radioaktivních odpadů v příštím roce obnoví průzkumné práce na lokalitách, kde byly předběžně zjištěny vhodné podmínky pro umístění hlubinného úložiště. Na dnešní tiskové konferenci to oznámili zástupci ministerstva průmyslu a obchodu.

Ministerstvo obnovení průzkumů podporuje s tím, že jde o nezbytný krok ke shromáždění klíčových dat pro další rozhodování. Stát chce s obcemi ve zhruba šesti vytipovaných lokalitách více komunikovat a zapojit je do harmonogramu přípravy úložiště.

"Abychom mohli do roku 2015 identifikovat vhodné a vyloučit nevhodné lokality, potřebujeme získat konkrétní geologická data. Je jasné, že bez zapojení obcí to půjde obtížně," uvedl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský s tím, že ministerstvo chce prosadit zákonný nárok na finanční příspěvek na geologický průzkum. Obce ve všech lokalitách by si tak mohly rozdělit téměř 100 milionů korun.

Česko v současnosti hlubinné úložiště jaderného odpadu nemá a jaderný materiál ukládá v meziskladu jaderného paliva elektrárny Dukovany. Stálé úložiště by mělo fungovat v roce 2065.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK