Co týden dal?

11.10.2002 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako každý týden i tento pátek je pro Vás připraven souhrn nejnovějších ekonomických událostí, které se staly během posledního týdne ve světě, u nás doma  i na našem serveru. Pokud jste přes týden neměli čas vše sledovat, tento souhrn je připraven právě pro Vás.

Posledních 7 dní ve světě

Americké burzy v pondělí dále oslabily, a uzavřely tak na čerstvých minimech. Před očekávaným vystoupením prezidenta Bushe o situaci v Iráku rostly na trzích obavy z hrozícího válečného konfliktu (Americké burzy padají, lidé se bojí války v Iráku).
Francie bude mít problém udržet svůj rozpočtový schodek pod evropskými limity  i v krátkodobém horizontu.  Francouzské MF uvedlo, že rozpočtový  schodek činil ke konci srpna 47,78 miliardy eur, přičemž za celý letošní rok měl dosáhnout necelých 46 miliard eur.
Evropská komise ve středu  schválila zprávu, podle níž  bude 10 kandidátských zemí (mezi nimi i ČR) schopno ukončit  vstupní jednání do konce letošního roku a připojit se ke  stávající patnáctce v roce 2004 (Evropská komise doporučuje vstup 10 uchazečů do EU).
Euro se ve čtvrtek dopoledne  vyšplhalo na pětitýdenní maximum vůči dolaru - v 11:20 SELČ kotovalo euro na 0,9915 dolaru.
Z údajů Eurostatu vyplývá, že výkonnost ekonomik členských zemí eurozóny se ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšila mezikvartálně o 0,4 procenta.  Meziročně stoupl hrubý domácí produkt  evropské  dvanáctky o 0,7 procenta.
Evropská centrální banka (sazba pro refinanční operace je na 3,25%)  i Britská centrální banka (zápůjční sazba je 4,0 procenta) ve čtvrtek oznámily, že ponechávají své úrokové sazby beze změny.

Posledních 7 dní u nás

V úterý bylo zveřejněno několik ukazatelů. Podle ČSÚ stavební výroba v měsíci srpnu meziročně  poklesla o 4,9%. Meziroční míra inflace dosáhla v září podle ČSÚ 2,1%. Ministerstvo práce a sociálních věcí oznámilo, že míra registrované nezaměstnanosti  ke konci září stagnovala na 9,4 procenta. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v září v okresech Most s 21,7 procenta a Karviná s 19,3 procenta. Více informací naleznete ve zpravodajství Reuters na www.finance.cz.
Ve středu Poslanecká sněmovna odvolala prezidium a dozorčí radu Fondu národního majetku. Poslanci také odvolali Libora Ježka z dozorčí rady České konsolidační agentury a pět lidí z dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení.
ČSÚ ve čtvrtek uvedl, že produkce v průmyslu klesla v srpnu o 2,8 procenta po zvýšení  o 10,8 procenta v červenci. Naposledy průmyslová výroba oslabila  v říjnu roku 1999.
Předseda občanských demokratů  Václav Klaus se nehodlá znovu ucházet  o post šéfa strany, ale bude kandidovat na funkci na českého  prezidenta, "bude-li seriózně navržen".
Pojišťovny zveřejnily první informace o připravovaném zdražení majetkového pojištění. Ke zvýšení přispěly letošní povodně a také předpokládané zvýšení cen zajistitelů. 
 
Posledních 7 dní na našem serveru

I tento týden jsme pro vás připravili řadu novinek.
V Pojištění najdete novou kalkulačku Daňové úspory životního pojištění, která Vám umožní si spočítat, kolik můžete ušetřit měsíčně, ročně nebo za celou dobu pojištění, pokud si uzavřete životní pojištění  budete si zaplacené pojistné odečítat od základu daně.
V Bydlení je doplněna stránka Podpory o souhrn  možností, které jsou státem připraveny pro postižené letošními povodněmi.
Také jsme pro Vás připravili dva nové Rádce a to v Bankovnictví Co dělat, když chcete z mobilu zjistit zůstatek vašeho účtu?  a v Penzi Co dělat když, nemohu po přechodnou dobu platit příspěvky na penzijní připojištění?

Anketa posledních 7 dní

Tentokrát je hlasování v anketě spojeno s možností získat malý dárek. V anketě se Vás ptáme  do kterého fondu společnosti ČP INVEST byste raději investovali. Nevíce z Vás by bylo ochotno investovat do fondu peněžního trhu (39%), dále následoval fond farmacie a biotechnologie (19%), fond státních dluhopisů (17%). Fond ropného a energetického průmyslu (11%). Nejméně Vaší přízně zaznamenal fond korporátních dluhopisů (7%) a fond globálních značek (7%).

 

 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU