Pražská burza od rána posiluje, index PX přidal 0,41 procenta

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Pražská burza od dnešního rána posiluje. Hlavní index PX byl v 11:00 proti pondělnímu závěru výš o 0,41 procenta na 1121,1 bodu. S více než procentním ziskem se obchodují akcie developera Orco, tabákové firmy Philip Morris a Erste Bank.

Nadále oslabovala finanční skupina VIG, dopoledne o téměř procento, a elektrárenská společnost ČEZ. U akcií ČEZ je podle Terezy Špačkové z Patria Direct vidět celkem slušná aktivita, s účastí zahraničních investorů firma testovala úrovně okolo 870 korun.

Akcie Komerční banky se pohybovaly s mírným poklesem kolem 3800 korun. Erste Bank vyrovnávala pondělní pokles, polepšila si o 1,91 procenta na zhruba 730 korun.

Telefónica O2, která se v pondělí v závěrečné aukci vyšplhala k úrovni 420 korun, dnes míří za účasti zahraničních kupců ještě výš, doplnila Špačková. Orco dopoledne vzrostlo o více než 3,5 procenta nad 190 korun.

Ještě v pondělí dopoledne podle analytiků na akciových burzách doznívalo negativní překvapení z konce minulého týdne v podobě dluhových problémů arabského emirátu Dubaj, což se nejvíc projevilo na bankovních titulech. Dnes se ale už situace okolo možného dubajského bankrotu zklidnila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK