ČPÚ: Spotřeba plynu v Česku do října klesla o 8,1 procenta

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Celková spotřeba plynu v Česku letos do října klesla o 8,1 procenta na 6,127 miliardy metrů krychlových. Průměrná teplota byla o 0,5 stupně Celsia nižší než loni. Na poklesu se projevilo zejména snížení průmyslové výroby. Oznámila to dnes Česká plynárenská unie na konferenci Gas Business Breakfast 2009.

Spotřebu plynu za celý letošní rok odhaduje Bilanční centrum na 8,09 miliardy metrů krychlových, což je o sedm procent méně než v minulém roce.

"Spotřeba plynu v Česku se za posledních pět let snížila zhruba o desetinu. Spotřeba bude i nadále klesat, projevují se úspory a zvyšování podílu energie z obnovitelných zdrojů," uvedl generální sekretář Josef Kastl. Zvýšení spotřeby lze podle něj čekat pouze v souvislosti s výstavbou paroplynových elektráren.

Za klesající spotřebou stojí hlavně nižší odběr velkých a středních odběratelů. Ti v prvním pololetí odebrali přibližně o 17 procent plynu méně. Průmyslová produkce do září klesla o 12 procent.

Podle listopadového průzkumu společnosti Ipsos Tambor podporuje 67 procent Čechů z ekologických důvodů nahrazení části spalovaného uhlí zemním plynem při výrobě elektřiny. Naopak více než čtyři pětiny lidí by neuvažovaly o přechodu z plynu na jiné palivo v případě další plynové krize. V tuzemsku je v současnosti plynofikováno 90 procent obcí s více než 5000 obyvateli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK