Průzkum HK pro Aktuálně.cz: Vánoční prémie chystá třetina firem

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Vánoční prémie pro své zaměstnance letos chystá zhruba třetina tuzemských firem, 65 procent podniků uvedlo, že třinácté platy letos nevyplatí. Vyplývá to z průzkumu, který pro server Aktuálně.cz provedla Hospodářská komora. Nejčastější předvánoční bonus se bude pohybovat mezi jedním tisícem až pěti tisíci korun, takovou odměnu vyplatí 12 procent firem.

Z 523 zaměstnavatelů, kteří v průzkumu odpovídali, desetina připravuje vánoční odměny od pěti do deseti tisíc korun. Sedm procent podniků chystá třinácté platy deset až 15 tisíc korun a tři procenta od 15 do 20 tisíc Kč. Odměny nad 20.000 korun vyplatí jen dvě procenta firem, bonus menší než tisícikoruna zaměstnancům dá jedno procento dotázaných.

Průzkum také ukázal, že 21 procent firem letos předvánoční prémie nevyplatí, ačkoli je dříve poskytovaly. U pětiny podniků budou třinácté platy nižší než v minulosti, 13 procent zaměstnavatelů vyplatí bonusy stejně jako dříve. Celkem 46 procent firem uvedlo, že předvánoční prémie nikdy nevyplácely.

Průzkumu Hospodářské komory se v listopadu zúčastnilo 523 firem. Osm procent z nich patřilo k podnikům s více než 250 zaměstnanci, čtvrtina zaměstnávala od 50 do 250 lidí a patří ke středním podnikům. Od deseti do 49 zaměstnanců mělo 30 procent účastníků průzkumu a 38 procent méně než deset pracovníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK