Zásobníky mohou v budoucnu pokrýt až půlku české spotřeby plynu

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - V případě realizace všech nyní připravovaných projektů by podzemní zásobníky plynu mohly pokrýt až polovinu tuzemské roční spotřeby. Ta se má letos pohybovat kolem 8,1 miliardy metrů krychlových. Na konferenci Gas Business Breakfast to dnes uvedl jednatel společnosti RWE Gas Storage Lubor Veleba.

RWE Gas Storage, který je největším tuzemským hráčem na trhu skladování plynu, chce během pěti let let zvýšit kapacitu zásobníků o 670 milionů na 2,99 miliardy metrů krychlových. Česká plynárenská plánuje v Dolní Rožínce na Žďársku vybudování zásobníku s kapacitou 300 milionů metrů krychlových a v jižních Čechách další zásobník na 200 milionů kubíků.

MND Gas Storage plánuje do roku 2012 rozšířit kapacitu svého virtuálního zásobníku o 150 milionů metrů krychlových a podepsala memorandum s ruským Gazpromem o výstavbě nového zásobníku s kapacitou až 500 milionů kubíků. Lama Investments pak plánuje výstavbu skladovacího zařízení s kapacitou až 200 milionů metrů krychlových.

Podzemní zásobníky v Evropské unii sehrály podle Veleby klíčovou roli při lednovém přerušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu. Podle předsedy Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta je zvyšování kapacity zásobníků jednou z možností, jak předejít nové krizi, kterou odborníci vzhledem k nestabilní situaci na Ukrajině nevylučují.

Běžně zásobníky slouží obchodníkům s plynem k vyrovnávání rozdílů mezi spotřebou a dovozem plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK