Vláda nebude smět prodat letiště v Ruzyni, potvrdila sněmovna

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Vláda nebude smět privatizovat letiště v Praze Ruzyni. Dnes tak opakovaně rozhodla sněmovna, když přehlasovala senátní veto sociálnědemokratického zákona, který tento zákaz zavádí. Zákon nyní dostane k podpisu prezident republiky. Zákon dnes podpořili poslanci ČSSD, KSČM, lidovci a někteří nezařazení a dva občanští demokraté: Alena Páralová a Jan Klas.

Prodej pražského letiště jako celku jedinému strategickému partnerovi schválila bývalá vláda Mirka Topolánka (ODS) počátkem loňského června. Tehdejší odhady prodejní ceny se pohybovaly kolem stovky miliard korun. Současný premiér Jan Fischer dnes prohlásil, že za současné situace není důvod letiště privatizovat.

Sociální demokraté předložili zákon letos v únoru. Jeho hlavním cílem je, aby veškerý majetek letiště se všemi nemovitostmi zůstal ve vlastnictví státu. Zdůvodnili to údajně nestandardní přípravou privatizace bývalou Topolánkovou vládou. Jak dnes prohlásil stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka, je přesvědčen, že Letiště Praha je klíčovou součástí infrastruktury státu, a mělo by proto zůstat v jeho vlastnictví. Sociální demokraté poukazovali také na bezpečnostní rizika spojená s tím, že by letiště vlastnil soukromý subjekt. Mohl by prý například získávat informace o metodách a postupech bezpečnostních složek na letišti. Poslanec ODS Zdeněk Lhota naopak tvrdí, že zákon zastaví rozvoj letiště. Uvedl i příklady ze zahraničí, kde letiště vlastní alespoň z části soukromí vlastníci. Prohlásil také, že tento způsob porušuje standardní legislativní postupy.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda naopak zákaz podpořil s tím, že o prodeji by měla rozhodovat až vláda s mandátem z voleb. Podle něj existuje například riziko, že by soukromý majitel mohl například uzavřít některou dráhu nebo jinak omezit rozvoj letiště, protože by tím sledoval nějaký svůj jiný zájem.

Zákaz letiště dnes přijala sněmovna až na druhý pokus. První hlasování, kdy setrvala na svém zákonu, zpochybnil poslanec ODS Petr Bratský. V opakovaném hlasování ale sněmovna rozhodla stejně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK