Koruna dnes posílila k euru i dolaru

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Koruna dnes posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru se dostala pod 26 korun za euro, před závěrem se obchodovala těsně pod touto hranicí na 25,99 Kč/EUR. K dolaru si česká měna proti pondělku polepšila zhruba o 20 haléřů, když končila na úrovni kolem 17,20 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Dnešní obchodování bylo podle analytiků pro riziková aktiva příznivé, optimismus mezi investory byl patrný nejen na akciových trzích. "Posilovaly všechny tři měny v regionu," uvedl Jiří Škop z Komerční banky.

Koruna si hned v úvodu dnešního dne znatelně polepšila, aby pak už jen udržovala zisky. "I v závěrečné fázi se kurz drží mírně pod 26,00 Kč/EUR, a to díky podpoře nižší averze k riziku. Trhy odpoledne trochu přibrzdil index ISM vyjadřující aktivitu v americkém průmyslu. Index za listopad klesl na 53,6 bodu, tedy více, než se čekalo. Přesto se ale Wall Street i evropské akcie drží v kladném pásmu a k žádné korekci nedochází ani na koruně," doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Oslabování dolaru pokračovalo podle Vlka až těsně nad linii 1,5100 vůči euru, odkud se dolaru odpoledne přece jen dařilo mírně korigovat na 1,5080. "Hlavním faktorem za posledními ztrátami americké měny je pokles nervozity, který znovu otevřel prostor pro rozjezd carry obchodů (s měnami s rozdílnou úrokovou sazbou) financovaných dolarem," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK