Odškodné za zpoždění vlaků bude zatím jen v mezinárodní dopravě

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Cestující na železnici čeká od čtvrtka několik změn. Evropské nařízení zavádí mimo jiné kompenzace za zpoždění vlaku nebo nová pravidla pro přepravu invalidů. V případě české železnice budou mít cestující nárok na odškodné ovšem zatím pouze v mezinárodní dopravě, pro vnitrostátní vlaky si Česká republika vymohla pětiletý odklad.

Bude-li mezinárodní vlak opožděn o více než 60 minut, musí dopravce pasažérům vrátit 25 procent z ceny jízdenky, při zpoždění delším než dvě hodiny činí odškodné polovinu jízdného. U Českých drah je nutné poslat žádost o vrácení peněz do účtárny v Olomouci, případně ji uplatnit u kterékoliv mezinárodní pokladny.

V některých případech však není možné nárok na odškodnění uplatnit. Jde například o situace, kdy by kompenzace byla nižší než čtyři eura, kdy zpoždění vznikne mimo Evropskou unii, nebo když jej zaviní například počasí, stávka nebo zásah policie. Na odškodné nemá nárok ani pasažér, kterého dopravce informoval o zpoždění před nákupem jízdenky.

Co se týče vnitrostátní dopravy, novela zákona o drahách odsunula platnost evropského nařízení o pět let. Ministerstvo dopravy to zdůvodňuje velkou rozestavěností české železniční sítě, která stojí za řadou výluk. České dráhy a další dopravci by tak prý doplácely na činnost stavebníků. Podobnou možnost využily i některé další státy unie.

Přepravu invalidů musejí České dráhy zajistit nově "z každé stanice do každé stanice". To je problém například u malých nádraží bez obsluhy, handicapovaní by proto měli nahlásit svou cestu dva dny předem. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského dráhy zřejmě zajistí invalidům přepravu ze "zapadlých" stanic automobilem do větší stanice, kde obsluha zajistí nástup do vlaku.

Železniční dopravci budou mít nově také povinnost každoročně do 30. června zveřejnit zprávu o kvalitě poskytovaných služeb za uplynulý rok. Budou ji muset rovněž zaslat Evropské železniční agentuře.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK