Pražská burza na rozdíl od světových trhů stagnovala

01.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Pražská burza dnes nenásledovala růst světových trhů a stagnovala. Dopoledne se sice index pražské burzy PX rozběhnul až k procentnímu růstu, ten se však postupně zmírňoval a končil blízko nuly. Za celý den hlavní index přidal 0,08 procenta a uzavíral na 1117,4 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

Hlavním důvodem jsou ztráty ČEZ a Komerční banky, ty ale nakonec vykompenzovaly zisky Erste Bank a Telefóniky 02.

Energetická skupina ČEZ dnes přišla o šest desetin procenta na 865 korun, Komerční banka oslabila o bezmála dvě procenta na 3730 Kč. Rakouská banka Erste si naopak připsala procento na 722,50 Kč a Telefónica 02 uzavírala proti pondělku silnější o 1,43 procenta a přiblížila se 426 korunám.

Hlavní světové akciové trhy dnes podle Josefa Němého z Komerční banky rostly především díky tomu, že na trhu polevily obavy z problémů v Dubaji a investorům se vrátila chuť riskovat. "Státem ovládaná firma Dubai World uvedla, že bude restrukturalizovat dluh ve výši 26 miliard USD z celkového objemu 59 miliard," uvedl. Náladu podle něj povzbudily také údaje o průmyslové aktivitě v Číně. Evropské burzy tak rostou o více než dvě procenta, na čemž mají největší zásluhu banky a ropné společnosti.

"Americké indexy rostou nižším tempem - jen o necelé jedno procento, zřejmě se projevilo zklamání ze zpomalení růstu průmyslové aktivity, naopak chystané prodeje domů stouply už devátý měsíc v řadě," podotkl Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK