Japonské akcie mírně zpevnily, dolů zamířil kurz jenu

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index vystoupil nejvýše za poslední dva týdny. Akciím k růstu pomohla další rekordní cena zlata, která podpořila podniky v odvětví těžby, příznivě ale působila i celkově lepší nálada na trhu. Na devizových trzích se snižoval kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 si připsal 36,74 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,38 procenta na hodnotě 9608,94 bodu. Dostal se tak nejvýše od 18. listopadu. Širší index Topix vzrostl o 0,1 procenta na 858,74 bodu.

Nedařilo se však akciím společnosti Sumco, která vyrábí základní obvody. Firma se dostala do provozní ztráty a její akcie klesly skoro o devět procent. Negativním faktorem bylo také úterní oznámení japonské centrální banky o nových opatřeních na podporu ekonomiky a potlačení deflačních tlaků.

"Trh to oznámení nepotěšilo, rušení sázek na pokles trhu ale dalšímu poklesu zabránilo. Částečně to bylo díky slabšímu kurzu jenu, částečně díky růstu čínských akcií" podotkl analytik společnosti Okasan Securities Noricugu Hirakawa.

Na devizových trzích se snižoval kurz jenu, který se v minulých dnech vůči dolaru dostal nejvýše za posledních 14 let. Dolar naopak zůstal bez větších změn. Značný zájem byl opět o měny s vyšším výnosem, jako je australský dolar,a to hlavně díky tomu, že se dál zvyšují ceny komodit.

Obchodníci i analytici dnes ještě vyhodnocovali dopady opatření, která ve snaze bojovat proti deflaci v úterý oznámila japonská centrální banka. Důležitý bude výsledek dnešní schůzky mezi japonským premiérem Jukiem Hatojamou a guvernérem centrální banky Massakim Širakawou.

Centrální banka v úterý uvedla, že nabídne další krátkodobé úvěry v objemu deset bilionů jenů (téměř dva biliony Kč). Další opatření ale nechystá, což investory zklamalo.

Dolar k jenu zpevnil o 0,4 procenta na 87 jenů, měl ale problémy udržet se nad touto úrovní. Část analytiků se domnívá, že pokud by se dolar vrátil na 87,50 JPY, pak by se zvýšila pravděpodobnost, že bude v růstu ještě pokračovat. Právě 87,50 JPY byla v posledních dvou dnech technická hranice odporu.

Euro k jenu zpevnilo rovněž o 0,4 procenta na 131,28 JPY, vůči dolaru se vyšplhalo na 1,5094 USD. Vůči jenu i dolaru euro pokračuje v růstu už druhým dnem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK