Koruna rozšiřuje své úterní zisky

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne pokračuje v mírném posilování vůči oběma hlavním světovým měnám. Podle informací serveru Patria Online se krátce po 10:00 obchodovala k euru za 25,92 Kč/EUR a proti dolaru na 17,17 Kč/USD.

Koruna tak rozšiřuje své úterní zisky, kdy se dostala pod hranici 26 korun za euro. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka lze podobný vývoj sledovat i u dalších měn v regionu.

"Zdroj síly zůstává stejný - pozitivní nálada ve světě. Trhy setřásly břemeno špatných zpráv z Dubaje. Wall Street končila v plusu a dobře si vedly i asijské burzy. Evropa je zatím co do růstu opatrnější, proto ani start středoevropských měn není tak silný jako v úterý," uvedl Vlk.

Obchodování dolaru k euru se podle něj stabilizuje, dostalo se na hladinu 1,5100 USD/EUR. Upozornil ale, že určité riziko mohou pro dolar představovat dnešní očekávané informace z USA o listopadovém vývoji zaměstnanosti v soukromém sektoru.

"Čeká se sice další úbytek pracovních míst, ale výrazně menší než před měsícem. V případě takového zlepšení by se zřejmě zvýšil tlak na dolar, který by ho nasměroval k nejslabším hodnotám od srpna loňského roku," nastínil možný vývoj dolarového kurzu Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK