Zlato je na dalším rekordu, unce stojí více než 1218 dolarů

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Londýn 2. prosince (ČTK) - Cena zlata na světových trzích stoupá na stále nové rekordy a dostala se už nad 1218 dolarů za troyskou unci (oz; 31,10 gramu). Podle analytiků je pravděpodobné, že zlato bude v růstu ještě pokračovat, a to z více důvodů. Zlato se na nové rekordy dostalo i v jiných měnách, včetně eura a britské libry.

Cena termínového kontraktu na zlato s dodáním v únoru se během dopoledne vyšplhala až na 1218,40 USD/oz. Na promptním trhu, kde se obchoduje zlato k okamžitému dodání, se cena vyšplhala na 1216,75 USD a proti úternímu závěru v New Yorku se zvýšila o více než jedno procento.

Vliv na růst ceny kovu má vedle slabšího dolaru i nejistý výhled ekonomiky a zájem o nákup zlata ze strany centrálních bank.

K nejistým hospodářským vyhlídkám přispěl hlavně na konci minulého týdne vývoj v emirátu Dubaj, jehož dva klíčové konglomeráty mají problémy se splácením dluhů. Ačkoli zprávy z Dubaje měly minulý týden na světové trhy velmi negativní vliv, tento týden už vliv Dubaje odeznívá. Role zlata jako uchovatele hodnoty se ale po těchto událostech jen zvýraznila.

Šéf společnosti Lee Cheong Gold Dealers Ronald Leung se domnívá, že zlato bude v růstu ještě pokračovat. Jednak se zvýšila rizika kolem vývoje na mladých trzích, vliv ale má i předpoklad, že základní úrokové sazby ve Spojených státech zůstanou ještě aspoň půl roku blízko nuly.

Leung ale podotkl, že k dalšímu předpokládanému růstu cen zlata je třeba přistupovat s velkou opatrností. "Bylo zde příliš mnoho dobrých zpráv, ale už ne tolik zpráv špatných. S každým dalším výstupem na nový rekord jsou všichni opatrní," dodal analytik.

Vedle cen zlata se zvyšují i ceny dalších drahých kovů. Alespoň na ročních maximech tak je i stříbro, palladium i platina.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK