AU Optronics na Slovensku investuje přes 191 milionů eur

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. prosince (ČTK) - Tchajwanská společnost AU Optronics investuje 191,3 milionu eur (asi 4,97 miliardy Kč) do výstavby závodu na výrobu komponentů k LCD televizorům na Slovensku. Vyplývá to z návrhu investiční smlouvy, který dnes schválila slovenská vláda. Nový závod bude stát u Trenčína a vláda už firmě schválila investiční pomoc.

Investor by měl přímo vytvořit asi 1300 pracovních míst. Kabinet firmě schválil investiční pomoc ve výši 38,27 milionu eur (asi 993,3 milionu Kč) a větší část investiční pobídky by měla směřovat na získání majetku. Sleva na dani dosáhne 7,33 milionu eur (asi 190,3 milionu Kč). Podle dřívějších informací některých médií by díky investici mohly nepřímo vzniknout další tisíce pracovních míst.

Stát podpoří investici i návratnou půjčkou ze státních finančních aktiv ve výši 5,62 milionu eur (asi 145,9 milionu Kč) na výkup pozemků. Dalších asi 30 milionů eur (zhruba 778,7 milionu Kč) by měl vynaložit na rozvoj trenčínského regionu v souvislosti s přípravou lokality.

Investice společnosti AU Optronics posílí pozici slovenského elektrotechnického průmyslu, který na Slovensku patří k hlavním výrobním odvětvím. K nejdůležitějším firmám se řadí závody koncernu Samsung v Galantě a Voderadech, továrna Sony v Trnavě a závody firem Panasonic či Osram.

Podle dřívějších informací slovenských médií se AU Optronics před výběrem lokality pro svůj nový závod rozhodoval mezi Českou republikou, Polskem a Slovenskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK