Informační technologie mění trh, firmy se cítí ohroženy

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Téměř tři čtvrtiny evropských firem se podle analýzy společnosti McKinsey & Company cítí ohroženy změnami trhu způsobenými informačními technologiemi. Pouze 18 procent firem pak věří, že jsou v nasazování nových technologií rychlejší a lepší než jejich konkurenti. Podle společnosti Cisco, která průzkum iniciovala, by se tedy měly firmy zaměřit na větší propojení informačních technologií s podnikovou strategií.

"Existuje početná skupina ředitelů firem, kteří stále považují informační technologie a interní IT oddělení jen jako administrativní zázemí pro jejich činnost, namísto toho, aby je vnímali jako podpůrné nástroje pro dosažení konkurenční výhody, naplnění podnikové strategie a budoucí růst," uvedl generální ředitel společnosti Cisco Systems Česká republika Alexander Winkler.

Podle analýzy si sice 71 procent procent evropských společností myslí, že by měla být podniková strategie s informačními technologiemi více propojena, ale pouze 27 procent z nich se vyjádřilo, že takové opatření v současné době považují za aktuální i pro své podnikání. "Jedním z důvodů tohoto stavu může být i to, že třetina firem zatím nepovažuje informační technologie za jedno ze tří hlavních kritérií, která by jim mohla pomoci dosáhnout konkurenční výhody," uvádí studie.

Využívání informačních technologií v evropských firmách přitom podle analýzy již dnes přináší uspokojivé výsledky například ve zvyšování produktivity, provozní efektivnosti nebo při vytváření inovativního prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK