Na Frýdecko-Místecku začala stavba rychlostní části silnice I/48

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rychaltice (Frýdecko-Místecko) 2. prosince (ČTK) - Na silnici I/48, která spojuje Český Těšín se severomoravskou částí dálnice D1, dnes začala stavba nového úseku mezi Frýdkem-Místkem a Rychalticemi. Do konce roku 2012 vznikne na trase sedm kilometrů rychlostní komunikace za zhruba 3,2 miliardy korun. Novinářům to řekl ředitel ostravské správy Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Lubomír Hýbl.

Nový čtyřpruhový úsek, který je první etapou plánovaného obchvatu Frýdku-Místku, uleví hlavně třem přetíženým městským částem Lysůvky, Zelinkovice a Chlebovice. Po stávající I/48 jimi projíždějí také nákladní vozy, které míří do nošovické automobilky Hyundai.

"Jejich obyvatelé si konečně oddechnou, jakmile jim přestanou jezdit kamiony kolem domů," řekl novinářům náměstek frýdecko-místecké primátorky Michal Pobucký (ČSSD). Dodal, že stavbě rychlostního úseku předcházelo 13 let zdlouhavých jednání o celém obchvatu města, například s ekologickými občanskými sdruženími.

Rychlostní komunikace R/48 povede směrem z Rychaltic 2,5 kilometru po stávající silnici I/48, která bude rozšířena na čtyři pruhy. Před Chlebovicemi se od ní odkloní a necelých pět kilometrů povede novou trasou v polích. "Lysůvkami bude procházet 160 metrů dlouhým tunelem, abychom tuto část města nerozdělili," upřesnil Hýbl. Součástí stavby bude 16 mostů i 2,5 kilometru protihlukových stěn.

Nový rychlostní úsek se středovým dělícím pásem by měl zvýšit bezpečnost na silnici I/48, kterou řidiči nazývají "silnicí smrti". "Nejtragičtější dopravní nehody na ní vznikají právě čelním střetem protijedoucích vozidel," připomněl Jiří Zlý ze severomoravského policejního ředitelství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK