Zemědělci předali poslancům požadavky a ukončili protest

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Zástupci protestujících zemědělců dnes před budovou Poslanecké sněmovny v centru Prahy předali předsedovi sněmovního rozpočtového výboru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) deklaraci se svými požadavky. Hlavním z nich je navýšení agrárního rozpočtu na příští rok o 1,5 miliardy korun. Před 13:00 se na výzvu prezidenta Agrární komory Jana Veleby začali rozcházet. Poslanci dnes ve druhém čtení projednávají státní rozpočet na příští rok.

"Já to beru velmi vážně, zajistíme, aby tuto vaši deklaraci obdrželi všichni poslanci v Poslanecké sněmovně ještě předtím, než se o návrzích ve státním rozpočtu bude hlasovat," slíbil farmářům Sobotka. Jeho stranický kolega, místopředseda zemědělského výboru Ladislav Skopal, dnes ve sněmovně navýšení agrární kapitoly o půldruhé miliardy navrhl. Závěrečné schvalování rozpočtu se odehraje příští středu 9. prosince.

Protesty zemědělců podpořila také KSČM. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik dnes novinářům řekl, že KSČM požaduje urychlené zahájení prací na koncepci agrární politiky ČR, která umožní "důstojné a rovnoprávné postavení českých zemědělců na evropském trhu". Jsou prý připraveni se na tom podílet.

Naopak Občanská demokratická strana přestože prý problémy zemědělců chápe, nepodpoří navyšování deficitu státního rozpočtu. "To platí i pro požadavek navýšení národních doplňkových plateb pro zemědělce. Podpoříme však takové opatření, které umožní vyšší vyplacení těchto plateb ze zdrojů resortu zemědělství," uvedl místopředseda ODS a bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič. Jedinou cestou z krize je podle Gandaloviče zvyšování konkurenceschopnosti českých zemědělců a především potravinářů. Klíčové bude jednání o budoucnosti plateb po roce 2013, kdy je třeba zajistit naprostou rovnost mezi novými a starými zeměmi, uvedl.

Stovky zemědělců kolem půl jedné zaplnily prostor před sněmovnou, kam rolníci pronikli přes kordon policistů. Ke sněmovně měli původně jít s deklarací jen jejich zástupci. Zbytek demonstrantů měl pokračovat na Malostranské náměstí, kde měla protestní akce končit. Policisté ale podle Agrární komory neumožnili protestujícím na náměstí vejít a požadovali ukončení manifestace.

Demonstranti, z nichž několik svíralo v rukou cepy, pískali a hlasitě se dožadovali také přítomnosti exministra financí a poslance Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten se prý během dnešního jednání vyslovil proti navyšování zemědělského rozpočtu. Kalousek mezi protestující nepřišel.

Protestní akci farmáři ukončili sborovým zpěvem písně Ach synku, synku. Policie tvrdí, že její příslušníci žádný kordon ve Sněmovní ulici nevytvořili a pouze doprovázeli demonstrující zemědělce. "K žádnému konfliktu nedošlo," řekla ČTK mluvčí pražské policie Iva Knolová. Dopravu v hlavním městě demonstrace podle policie nijak vážně nepoznamenala.

Demonstrace dnes v 11:00 začala na Hradčanském náměstí, protestující se po projevech vydali na Malostranské náměstí. Podle Veleby se protestu zúčastnilo 4500 osob, podle policie dvě tisícovky lidí.

Požadovaných 1,5 miliardy korun má podle Agrární komory zajistit, aby nebyl rozpočet zemědělství v roce 2010 nižší než letošní. Společně s přesunem čtyř miliard korun v rámci stávajícího rozpočtu zemědělství by navíc peníze zajistily plné dorovnání přímých plateb a zabránily prohloubení rozdílů v dotacích mezi českými farmáři a jejich kolegy ve starých členských zemích EU. Ti stále berou na dotacích víc než zemědělci ze zemí, které do unie vstupovaly od roku 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK