Praha dá dopravnímu podniku méně na nové tramvaje a autobusy

02.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. prosince (ČTK) - Na modernizaci vozů metra a na nové autobusy a tramvaje dostane příští rok pražský dopravní podnik od hlavního města méně peněz, než kolik požadoval. Dopravní podnik (DPP) proto chce jednat s dodavateli o odložení plateb, řekl ředitel DPP Martin Dvořák. Jak vyplývá z návrhu rozpočtu, který dnes představil primátor Pavel Bém (ODS), město uvolní na investice dopravního podniku příští rok 450 milionů korun.

Podle informací ČTK radní Radovan Šteiner, který je odpovědný za oblast dopravy, požadoval na modernizaci vozů MHD 1,8 miliardy korun.

"Asi nám to bude muset stačit," řekl k nižší dotaci Dvořák. Dodal, že nyní připravuje materiál pro představenstvo DPP s plány na příští roky. S výrobci a dodavateli ředitel DPP podle svých slov v současné době jedná o odložení plateb, což by nemělo znamenat zastavení dodávek.

Dopravní podnik nedostal ani 150 milionů korun, které pro něj Šteiner chtěl na výstavbu vestibulu metra na Národní třídě. "Vestibul hradíme z vlastních investičních prostředků," řekl Dvořák. V rozpočtu není uvedena také částka na bezbariérový přístup do stanice Národní třída. Město dosud na jeho stavbu uvolnilo 90 milionů korun, tuto částku převede z letošního rozpočtu. Celkem by měl stát 186 milionů. Magistrát slíbil, že zaplatí celou částku na jeho stavbu.

Vedení města ale navýšilo dotaci určenou pro DPP na provozní náklady o téměř miliardu korun. Dopravní podnik by tak měl dostat příští rok přes osm miliard, což je ale stále méně, než na kolik měl letos uzavřenou smlouvu s Ropidem. Na základě nové smlouvy mezi dopravním podnikem a Ropidem, kterou by měli příští týden schvalovat radní, by se podle opozičních zastupitelů měl v příštím roce snížit rozsah MHD.

Méně peněz ale kvůli škrtům v rozpočtu půjde i na další stavby. "Ubíralo se všude," řekl primátor. Protože se oddálilo zprovoznění tunelu Blanka kvůli dostavbě navazujícího úseku u Strahovského tunelu, bude se stavět pomaleji i samotný tunelový komplex, uvedl Bém.

Ačkoli se podle Béma neodloží rekonstrukce Mariánského náměstí, v rozpočtu požadovaných 200 milionů korun chybí. Podle informací ČTK se na rekonstrukci převede 65 milionů korun z letošního rozpočtu a magistrát se bude snažit najít další peníze v průběhu roku.

V rozpočtu nejsou uvedeny ani prostředky na dostavbu Průmyslového paláce, na stavbu pavilonu pro hrochy a slony v pražské zoo nebo na rekonstrukci Libeňského mostu. Na tu Šteiner požadoval 470 milionů korun.

Méně peněz půjde i na stavbu bazénu Šutka. Místo požadovaných 350 milionů korun radní odsouhlasili pouze 190 milionů.

Podle Béma bude mít příští rok hlavní město k dispozici 48,523 miliardy korun, z letošního roku převede 1,766 miliardy, které nestačil magistrát investovat. Celkem tak bude moci počítat s 50,29 miliardy korun.

Na běžné výdaje Praha v roce 2010 vydá 32,36 miliardy korun, na kapitálové výdaje 15,28 miliardy. Na dluhovou službu hlavní město počítá s částkou 2,65 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK