Japonské akcie výrazně zpevnily, vývozcům pomohl slabší jen

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. prosince (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes výrazně zpevnily a investoři měli zájem hlavně o akcie vývozců. Těm pomohl především pokles kurzu jenu, což zlepšuje jejich situaci na zahraničních trzích. Zvyšovaly se i kurzy akcií firem, které se pohybují kolem zpracování kovů. Na tyto cenné papíry měl příznivý vliv další růst cen zlata.

Index Nikkei 225 si připsal 368,73 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 3,84 procenta na 9977,67 bodu. Uzavřel tak nejvýše od 30. října a dostal se vysoko nad 25denní klouzavý průměr. Ten byl kolem úrovně 9700 bodů a jeho překonání bylo klíčové pro další růst indexu. Širší index Topix vzrostl o 3,4 procenta na 888,04 bodu.

Výrazně se zvýšil například kurz akcií elektrotechnické společnosti Canon, která je jednou z těch, co značně profitují z poklesu jenu. O více než 13 procent zpevnily akcie automobilky Mitsubishi Motors, kterým k růstu pomohla zpráva v japonském listu Nikkei. Ten napsal, že evropská automobilka PSA Peugeot Citroën chce investovat až za 300 miliard jenů do nákupu 30 až 50 procent Mitsubishi.

Mitsubishi Motors a Peugeot potvrdily, že jednají o rozšíření současné spolupráce a že by jejich rozhovory mohly vést ke kapitálovému propojení. Tím se v podstatě potvrzuje, že v odvětví výroby automobilů vzrůstá kvůli stále vyšší konkurenci tlak na konsolidaci trhu.

Na devizových trzích se vedle japonského jenu snižoval kurz dolaru. Jedním z důvodů bylo oznámení amerického finančního ústavu Bank of America, že splatí vládní pomoc z programu TARP v objemu 45 miliard dolarů (asi 774,8 miliardy Kč). Díky tomu se zvýšila důvěra mezi investory a vzrostl zájem o rizikovější aktiva. V takové situaci dolar obvykle klesá.

Bank of America by měla peníze splatit v nejbližších dnech a podle pozorovatelů je možné, že podobný krok učiní i další finanční instituce, kterým v nejhorších okamžicích finanční krize pomohla vláda.

Japonský jen zrychlil pokles vůči dolaru a dostal se až na 87,89 JPY, kolem úrovně 87,50 JPY se přitom spustily automatické prodejní pokyny. Za celý den si odepsal asi 0,9 procenta. Výrazně se přitom vzdálil maximu za posledních 14 let, které činí 84,82 JPY a na němž se ocitl minulý týden. "Trh se najednou nechce jenů ani dotknout," řekl analytik společnosti RBC Capital David Watt.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,5081 USD, k jenu si připsalo 0,7 procenta na 132,44 JPY, ale předtím zpevnilo až na 132,54 JPY. Na kurz eura dnes bude mít vliv zasedání Evropské centrální banky (ECB). Změna sazeb se nečeká, trh ale bude zajímat, jakou má ECB strategii výstupu ze současné expanzivní měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK