Část zaměstnanců automobilky Hyundai stávkovala kvůli přesčasům

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 3. prosince (ČTK) - Část pracovníků nošovické automobilky Hyundai ve středu odpoledne hodinu stávkovala. Protestovali proti špatným pracovním podmínkám, zejména proti nařizovaným dvouhodinovým přesčasům. ČTK to potvrdil zástupce odborů Zdeněk Ševčík. Reakci vedení automobilky ČTK zjišťuje.

Protestní stávky se zúčastnili pracovníci montovny. Podle odboráře tam pracuje zhruba 500 lidí. Akci neorganizovaly přímo odbory, ale protest jsou připraveny podpořit. "Byla to spontánní akce, lidé už to nemohli vydržet. Vím od ní od kolegy. Na montovně si tuto akci organizovali sami," uvedl Ševčík, který pracuje v lakovně.

Někteří zaměstnanci automobilky na internetových stránkách odborů uvedli jako důvod stávky neustále přesčasy, porušování zákoníku práce a šikanu na pracovišti. V současné době musí zaměstnanci prakticky každý den odpracovat dvě hodiny navíc k normální osmihodinové pracovní směně. Stávka se podle nich konala od 16:00 do 17:00. Všechny montážní linky byly zastaveny, většina lidí se sešla v kantýně a čekala, jak zareaguje vedení. Korejské vedení bylo podle zaměstnanců stávkou značně překvapeno. Po jednání s vedením zaměstnanci odpracovali zbylou hodinu přesčasu. Dnes se má o pracovních podmínkách v automobilce dále vyjednávat.

"Vedení nezajímá názor lidí, hlavně že mají auta hotová, když potřebují splnit plán. Když se ale jedná o peníze, tak řeknou, že je světová krize," řekl ČTK odborář, který tvrdí, že v Hyundai obecně panují špatné pracovní podmínky. "Všechny přestávky jsou neplacené, pořád se na něco vymlouvají. Jsme vlastně jedenáct hodin v práci a deset máme zaplaceno," podotkl Ševčík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK