Ekonomika EU rostla po revizi ve 3. čtvrtletí o něco rychleji

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. prosince (zpravodaj ČTK) - Ekonomika Evropské unie rostla ve 3. čtvrtletí o něco rychleji než původně statistici odhadovali. Hrubý domácí produkt podle revidovaných dat mezičtvrtletně vzrostl o 0,3 procenta, původní odhad činil 0,2 procenta. Novináře o tom dnes informoval Eurostat. Revize vývoje ekonomiky eurozóny potvrdila původní odhad, hospodářství zemí eura vzrostlo o 0,4 procenta.

Data potvrzují, že v unii skončilo období recese. Jde vůbec o první růst po pěti čtvrtletích, naposledy hospodářství eurozóny i celé EU vzrostlo v prvním čtvrtletí loňského roku. Růst však i tak mírně zaostal za očekávání ekonomům. Meziročně se HDP eurozóny propadlo o 4,1 procenta a o 4,3 procenta v celé evropské sedmadvacítce.

Eurozóně se nicméně podařilo vyprostit z nejhorší recese od druhé světové války, uvedl analytik finanční skupiny Fio Robin Koklar. Údaje o HDP podle analytika Patria Finance Davida Marka dokreslují obrázek, který již dříve poskytly firemní výsledky v USA a Evropě. Mezi jednotlivými zeměmi přesto přetrvávají značné rozdíly. Zatímco hlavní motor eurozóny, Německo, nabírá obrátky a situace se zlepšuje také ve Francii, Itálii, Rakousku a zemích Beneluxu, s recesí se nadále potýkají Velká Británie, Španělsko a Řecko, připomněl.

HDP Česka ve třetím čtvrtletí v porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostlo o 0,8 procenta, na rozdíl od EU již podruhé za sebou. Ekonomové nicméně upozorňují, že skutečné oživení přijde až za delší čas a hospodářství se zatím jen stabilizuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK