Výkupní cena elektřiny ze slunce by mohla v budoucnu klesnout

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Výkupní cena elektřiny ze slunečních zdrojů by mohla od roku 2011 výrazně klesnout. Umožnit to má vládní novela zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, kterou dnes v prvním čtení podpořila sněmovna. Novela zákona umožní Energetickému regulačnímu úřadu od roku 2011 snížit výkupní ceny z fotovoltaiky o více než pět procent. Současný režim podpory pro všechny běžící projekty se však v roce 2010 nemění.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský dnes poslancům řekl, že jedním z důvodů, proč vláda s novelou přišla, je současná situace, kdy extrémně roste počet žádostí o připojení těchto zdrojů do sítě. Vzniklá situace vede ke spekulativním blokacím připojovacích kapacit, a proto není možné souhlasit s jakoukoli žádostí o připojení i pro žadatele, kteří provozují kombinovanou výrobu tepla a elektřiny. Jen loni vzrostl počet žádostí o připojení o 1500 procent, podotkl.

Nyní ERÚ stanovuje výkupní ceny pro jednotlivé obnovitelné zdroje energie tak, aby byla dosažena patnáctiletá návratnost investice včetně přiměřeného zisku. Podpora pro fotovoltaické zdroje však nyní podle ministerstva průmyslu výrazně překračuje 15tiletou návratnost.

Nové technologie a expanze výroby solárních článků vedly k prudkému poklesu investičních nákladů u fotovoltaických elektráren. Zákon však dosud umožňoval jako reakci na pokles nákladů snížit výkupní ceny z obnovitelných zdrojů maximálně o pět procent ročně.

Podle ministra Tošovského přispějí všichni odběratelé jen v příštím roce na elektřinu z fotovoltaických zdrojů částkou tří miliard korun. Řekl také, že v příštím roce stát nepřipojí žádný nový zdroj elektřiny do rozvodné sítě s výjimkou těch, které to již mají slíbeno, protože přenosové kapacity jsou naprosto vyčerpány.

Novelou zákona se nyní ve sněmovně bude zabývat hospodářský výbor a výbor pro životní prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK