ECB nechala podle očekávání základní úrok na jednom procentu

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 3. prosince (ČTK) - Bankovní rada Evropské centrální banky (ECB) dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta. S její změnou banka v dohledné době nepočítá, nicméně připravuje strategii ukončení mimořádně expanzivní měnové politiky, kterou nyní uplatňuje.

Rozhodnutí ECB na tiskové konferenci odpoledne vysvětlí její prezident Jean-Claude Trichet. Banka rovněž zveřejní aktualizovanou prognózu vývoje ekonomiky eurozóny a předpokládá se, že nastíní optimističtější vývoj než dříve.

Smyslem expanzivní měnové politiky, kterou vedle ECB uplatňují i další centrální banky vyspělých zemí, je podpořit finanční systém a chránit jej před nepříznivými dopady finanční krize. Podle ekonomů ale nadešel čas tuto formu podpory ukončit, jinak do budoucna hrozí vysoká inflace.

Trichet od posledního zasedání bankovní rady naznačil, že roční úvěry ECB tento měsíc nabídne zřejmě naposledy. Spolu s některými dalšími činiteli ECB poznamenal, že podpora v takovém rozsahu, jaký ECB poskytuje, už zřejmě nebude potřeba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK