ČOI zahájila kontrolu vánočního zboží a silvestrovských petard

03.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) zahájila celostátní kontrolní akci zaměřenou na prodej vánočního zboží a silvestrovské zábavní pyrotechniky. Inspektoři zkontrolují jak obchodní centra, tak i stánkový prodej a tržnice. Kontroly budou zaměřeny na adventní věnce, svíčky, vánoční ozdoby, světelné řetězy, vánoční stromky, kapry i silvestrovské petardy. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČOI Tomáš Vozáb.

ČOI bude například kontrolovat, zda obchodníci při prodeji svíček a adventních věnců s dekorací dodržují informační povinnosti. "Například u svíček by spotřebitel měl být informován především o nebezpečí při hoření svíčky bez dozoru, možnosti vzniku nekontrolovaného hoření a vznícení svíčky, bude-li ponechána v blízkosti předmětů, které se mohou snadno vznítit," uvedl Vozáb.

U vánočních stromků a živých ryb bude kontrola ČOI zaměřena na poctivost prodeje a seznámení spotřebitele s prodejní cenou a dalšími účtovanými službami, jako je například zabití ryby nebo zabalení stromu do sítě.

U pyrotechnických výrobků bude ČOI kontrolovat, zda jsou zařazeny a označeny třídou nebezpečnosti a zda je na výrobcích uvedeno datum výroby, spotřební doba nebo datum, do kdy má být pyrotechnický předmět spotřebován. Zábavní pyrotechnika také musí být opatřena návodem.

"Ve stacionárních prodejnách bude kontrola zaměřena i na dodržování skladování předepsaného množství v kilogramech. Součástí kontrol prodeje pyrotechnických výrobků bude také ověření, zda nedochází k prodeji pyrotechnických výrobků II. třídy osobám mladším 18 let," dodal Vozáb.

ČOI už odhalila první prohřešky. Například při kontrole tržnice v Hřensku na Děčínsku inspektoři ve dvou stáncích zjistili, že pyrotechnické výrobky nebyly řádně označeny cenou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK