Americké akcie ve čtvrtek oslabily

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek navzdory počátečnímu nárůstu oslabily. Náladu na trhu zasáhla zpráva o překvapivém poklesu aktivity v sektoru služeb Spojených států. Investoři mají navíc obavy, že dnešní zpráva o trhu práce by mohla ukázat, že hospodářské oživení je pomalé.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,83 procenta na 10.366,15 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,84 procenta na 1099,92 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,54 procenta na 2173,14 bodu, napsala agentura Reuters.

Akcie nejprve posilovaly díky zprávě o tom, že společnost Bank of America splatí státní pomoc v hodnotě 45 miliard dolarů. Vývoj na trhu se ale obrátil poté, co institut pro řízení dodávek (ISM) oznámil, že jeho index aktivity ve službách v listopadu klesl na 48,7 bodu z říjnových 50,6 bodu.

"Index ISM ve službách nemá takovou váhu jako ve zpracovatelském sektoru. Ale vidět ho mířit tímto směrem není pozitivním signálem," uvedl analytik Dan Cook ze společnosti IG Markets.

Americká vláda dnes zveřejní údaje o listopadovém vývoji zaměstnanosti. Ekonomové podle průzkumu firmy Thomson Reuters předpokládají, že v USA minulý měsíc zaniklo 130.000 pracovních míst, ale míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na 10,2 procenta.

Na devizovém trhu euro vůči dolaru posílilo poté, co Evropská centrální banka uvedla, že začne postupně ukončovat mimořádná opatření na podporu ekonomiky. Kurz jednotné evropské měny v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,2 procenta na 1,5072 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK