Japonské akcie mírně zpevnily, dolar před statistikou oslabil

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes mírně zvýšily a hlavní index burzy v Tokiu má za sebou největší týdenní růst za poslední rok. Zájem byl opět hlavně o akcie vývozních firem, kterým svědčí pokles kurzu jenu z nedávných maxim vůči dolaru. Americká měna převážně oslabovala a další směr vývoje bude záviset hlavně na odpolední statistice.

Index Nikkei 225 si připsal 44,92 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,45 procenta na hodnotě 10.022,59 bodu, po většinu dne se ale pohyboval mírně v záporných hodnotách. Po delší době se ale nakonec dostal nad psychologicky důležitou hranici 10.000 bodů a za celý týden zpevnil o 10,4 procenta. To je nejlepší výsledek za více než rok. Širší index Topix vzrostl o 0,2 procenta na 889,58 bodu.

Zpevňovaly například akcie elektrotechnické společnosti Canon, o které byl zájem už ve čtvrtek. Silnému propadu se naopak nevyhnuly akcie společnosti Takefuji, které si odepsaly 9,4 procenta. Reagovaly tak na zprávu, že firma omezila poskytování úvěrů, aby šetřila hotovost. Kvůli nižšímu ratingu se jí totiž budou obtížněji získávat další finanční zdroje.

Na devizových trzích se snižoval kurz dolaru vůči euru a rozhodující vliv na další vývoj kurzu bude mít podle analytiků až odpolední statistika z amerického trhu práce. Trh je značně nervózní, protože v říjnu se míra nezaměstnanosti v USA nečekaně zvýšila až na 10,2 procenta a nyní se očekává, že se dál mírně zvýší.

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs ve čtvrtek řekl, že listopadová nezaměstnanost bude zřejmě ještě vyšší, soudě podle výsledků průzkumu jedné ze soukromých organizací, která sleduje vývoj na trhu práce. Gibbs sice zdůraznil, že se nesnaží předjímat výsledek dnešní oficiální zprávy o vývoji na trhu práce, část obchodníků přesto podle Gibbsových slov upravila pozice na paritě dolar/jen.

Dolar k euru oslabil o 0,2 procenta na 88,09 JPY a už se citelně zotavil z minima za posledních 14 let, které činí 84,82 JPY a na němž se dolar ocitl minulý týden. Ve čtvrtek dolar k jenu zpevnil asi o jedno procento po zprávě, že americký finanční ústav Bank of America zřejmě už v nejbližších dnech splatí vládní pomoc z programu TARP v objemu 45 miliard dolarů.

Euro k dolaru zůstalo bez větších změn na 1,5055 USD, vůči japonskému jenu oslabilo o 0,2 procenta na 132,67 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK