Odbory Hyundai: Vedení odmítá jednat, vyhlásíme pohotovost

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nošovice (Frýdecko-Místecko) 4. prosince (ČTK) - Podle odborářů nošovické automobilky Hyundai s nimi odmítá vedení společnosti jednat, proto chtějí od pondělí vyhlásit stávkovou pohotovost. Odbory se postavily za zaměstnance, kteří ve středu hodinu stávkovali zejména kvůli neustálým přesčasům a špatným pracovním podmínkám. ČTK to dnes řekl předseda odborů automobilky Radek Kuchař. Vyjádření automobilky ČTK zjišťuje.

Šéf odborů ČTK řekl, že chtějí jednat, dokud je situace aktuální. "Pokud s námi nechtějí jednat v této době, nebudeme chtít jednat příští týden a vyhlásíme stávkovou pohotovost. Pokud se k nám budou stavět pořád záporně, tak my se budeme stavět tím samým způsobem," prohlásil.

Podle něj existuje pro vyhlášení stávkové pohotovosti několik důvodů. "Zejména přesčasy jsou neúnosné, i když momentálně se nic neporušuje, kromě toho, že nejsou projednané s odborovou organizací," uvedl Kuchař. Podle něj vedení automobilky nepřistupuje na žádné požadavky, které by zlepšily pracovní podmínky. "Tak, aby práci zaměstnancům jakýmkoliv způsobem zpříjemnili, nebo nadstandardně je ohodnotili, když se Hyundai žádná krize netýká," podotkl odborář.

Ještě dnes se má podle Kuchaře sejít závodní výbor odborové organizace, který určí další postup. "Musíme ještě přesně určit požadavky. Zatím se vedení k ničemu nevyjádřilo," uvedl odborář.

V automobilce Hyundai se do středeční spontánní hodinové stávky, která nebyla organizována odbory podle zákona, zapojilo přibližně 400 zaměstnanců. Na hodinu přerušili práci v montovně. Protestovali proti špatným pracovním podmínkám, zejména proti nařizovaným dvouhodinovým přesčasům. Někteří zaměstnanci na webu odborů také uvedli jako důvod stávky porušování zákoníku práce a šikanu na pracovišti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK