Koruna byla stabilní na 25,86 Kč/EUR a 17,12 Kč/USD

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne odolávala tlaku a zůstala stabilní, před 11:00 se obchodovala na 25,86 Kč za euro a 17,12 Kč za dolar. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Koruna v úvodu pátečního obchodování víceméně drží pozice. Mírný pokles evropských akcií se zatím na středoevropských měnách neprojevuje," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk.

Mzdy v české ekonomice v třetím kvartále podle něj rostly překvapivě rychle, což se sice na kurzu neprojevilo, přesto ale jde o zajímavou zprávu. Především proto, že je to argument proti dalšímu snižování úrokových sazeb. Vzrostla tak pravděpodobnost, že se před Vánocemi sazby měnit nebudou, dodal.

Čtvrteční změny v postoji Evropské centrální banky i horší data z americké ekonomiky se podepsaly na větší nedůvěře k rizikovým aktivům. Tu zřejmě podporují i obavy před dnešními důležitými čísly z trhu práce v USA. Dolaru se díky tomu daří posilovat na 1,5065 vůči euru. Nadále však americká měna zůstává zranitelná rozjezdem "carry obchodů" v případě obnovených nákupů rizikových aktiv, upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK