Čína a SB plánují průmyslové zóny v Africe

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Dillí 4. prosince (ČTK) - Čína chce ve spolupráci se Světovou bankou (SB) vytvořit v Africe průmyslové zóny a postavit v nich levné továrny. Napsal to dnes britský ekonomický list Financial Times (FT). Plán má Africe pomoci vybudovat průmyslovou základnu a zvrátit dosavadní vývoj, kdy klesá podíl afrických výrobců na světovém obchodu. Záměr má ale i své odpůrce.

Prezident Světové banky Robert Zoellick řekl, že Peking má o návrh značný zájem. "U některých lidí v Číně to není jen vůle, ale značný zájem. Já jsem s tamním ministrem obchodu Čchen Te-mingem hovořil o tom, že některé závody s nízkou přidanou hodnotou je možné přesunout do subsaharské Afriky. Třeba výrobu hraček nebo obuvi," řekl FT Zoellick.

Čínští představitelé jednají o návrzích, jak využít vysoké devizové rezervy, které jejich země má. Smyslem je podpořit v rozvojových zemích poptávku, což jsou myšlenky, na něž se někdy odkazuje jako na čínský Marshallův plán.

Čínský premiér Wen Ťia-pao v listopadu slíbil, že jeho země v příštích třech letech poskytne na zmíněné účely levné půjčky v objemu až deset miliard dolarů (asi 171 miliard Kč). Čína také navrhuje, že by zrušila cla až na 60 procent exportu z nejchudších zemí, některým takovým státům by zároveň odpustila dluhy.

Snaha Pekingu se ale někdy setkává s kritikou. Odpůrci nastíněných plánů poukazují na to, že kontrakty dohodnuté mezi vládami se někdy využívají k podpoře nepopulárních politických režimů. Nejvyšší představitelé některých afrických zemí se také obávají, že čínská konkurence podkopává slabou průmyslovou základnu Afriky. Obavy ale někdy mají i sami Číňané. Cítí totiž, že jejich těsnější vztahy s africkými zeměmi by někdo mohl považovat za novou formu kolonizace.

Zoellick řekl, že v Africe je třeba vybudovat infrastrukturu, která by přilákala čínské investice. "Některé čínské podniky mají tu výhodu, že vědí, jak postupovat, když je k výrobě třeba větší podíl lidské práce. Mají také odbytové sítě, což je vždy inspirující, když s něčím začínáte," dodal šéf SB.

Plán na přesun větší části výroby do Afriky ale zřejmě narazí na silný odpor přímo v Číně. Peking totiž odolává rostoucímu mezinárodnímu tlaku, aby dovolil rychlejší růst kurzu čínské měny jüan, protože se obává ztráty pracovních míst v exportních odvětvích. Navíc je podle FT jasné, že Peking ve skutečnosti nemá zájem přesouvat výrobu do Afriky, ale především hledá nové trhy pro čínské podniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK