MD brání rozpočet fondu dopravy, zveřejnilo 30 ohrožených staveb

04.12.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Ministerstvo dopravy se bojí o osud rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) v Poslanecké sněmovně. Poslanci sociální demokracie chtějí podle zatím známých návrhů převést z fondu na jiné účely přes pět miliard korun. Podle mluvčího MD Karla Hanzelky by to znamenalo zpoždění či zastavení 30 velkých staveb a ohrozilo čerpání evropských peněz.

Sociálnědemokratičtí poslanci chtějí ve státním rozpočtu na příští rok kromě jiného navýšit objem peněz na platy zaměstnanců veřejného sektoru, dorovnat přímé platby zemědělcům a zajistit více peněz na sociální služby. Peníze na to chtějí vzít právě z fondu dopravy nebo z rozpočtu ministerstva obrany.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka dnes ve sněmovně označil možné snížení rozpočtu SFDI za drastické. Už při projednávání rozpočtu v hospodářském výboru sněmovny tvrdil, že rozpočet schválený vládou je minimální. Ze zdrojů státu má dostat fond příští rok 36 miliard korun, z čehož při odečtení povinného spolufinancování evropských peněz a údržby zbude na investice necelých 1,5 miliardy korun.

Dalších 12 miliard korun má dostat fond z prodeje dluhopisů, stejná částka bude z úvěru od Evropské investiční banky, 36 miliardami přispějí dle navrženého rozpočtu evropské fondy.

Pro případ, že by poslanecké návrhy byly schváleny, připravilo ministerstvo několik krizových plánů. S největšími dopady na výstavbu infrastruktury se počítá při snížení rozpočtu fondu dopravy o 5,1 miliardy korun. Podle tohoto scénáře by se oddálilo například dokončení spojky brněnské dálnice D1 a plzeňské D5 u Prahy, dálnice D1 na polské hranice nebo okruhu v Brně. Podobně by se omezovaly i železniční stavby.

O rozpočtu SFDI se mělo jednat v parlamentu dnes, poslanci se ovšem k tomu nedostali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK